Ημερολόγιο

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



Με την παρούσα ανάρτηση θα ήθελα να σας πληροφορήσω για την απόφαση που πήρε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου (δείτε την πρόσκληση και την εισήγηση εδώ).
Στην παρούσα απόφαση αναφέρεται ρητά για όλες τις παραχωρήσεις (Συλλόγων και Δήμου/Αναπτυξιακής) ότι «δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν όλοι και δεν θα εξαιρείται κανείς λόγω οικονομικοκοινωνικών κριτηρίων».
Η παρούσα παράγραφος αναφέρεται για πρώτη φορά στις παραχωρήσεις , παρότι αναφέρεται ως προϋπόθεση για παραχωρήσεις από το 1998 στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (Γ1/210/20.2.98 ΥΠ.Ε.Π.Θ.) ,και εδώ και τρία χρόνια που μετέχω ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Γονέων και Κηδεμόνων στην Δ.Ε.Π.Α.  καταψηφίζω τις παραχωρήσεις ως παράνομες (εκτός νόμου).
Στην συνεδρίαση της Δ.Ε.Π.Α. την 7/10/2013 , υπερψήφισα της παραχωρήσεις που αφορούν στους Συλλόγους Γονέων και Πολιτιστικούς Φορείς της πόλης , και καταψήφισα (μειοψηφώντας) τις παραχωρήσεις που αφορούν την Αναπτυξιακή Α.Ε. για τους εξής λόγους:
1.Η Αναπτυξιακή Α.Ε. (με όποια Επωνυμία και αν λειτουργεί) είναι μία Ανώνυμη καθαρά εταιρεία και σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο (Γ1/210/20.2.98 ΥΠ.Ε.Π.Θ.) δεν περιλαμβάνεται στους προς παραχώρηση Σχολικών Χώρων χρήστες. Στον αντίλογο ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου κατέχει το 95% των μετοχών της εν λόγω εταιρείας, άρα είναι Δημοτική Επιχείρηση» ,αντιπαραθέτω ότι νομικά δεν καλύπτεται αυτό το επιχείρημα γιατί αφενός ο Δήμος θα ήταν υποχρεωμένος να περνά από Δημοτικό Συμβούλιο τον ισολογισμό της (πράγμα που δεν έχει γίνει ως τώρα) , αφετέρου δεν έχει το δικαίωμα αυτό βάσει του Καλλικρατικού Νόμου.
2.Στην περίπτωση αιτήματος άλλης Ιδιωτικής Εταιρείας για παραχώρηση Σχολικών χώρων , στην βάση της ισοτιμίας και ισονομίας , θα ήμασταν υποχρεωμένοι να  ικανοποιήσουμε το αίτημα της , πράγμα που μας καθιστά αντίθετους.
3.Για καμία από της παραχωρήσεις στον Δήμο-ΚΕΑΔΑ-ΔΕΑΔΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ,δεν έχουμε δει τις γνωματεύσεις των Σχολικών Συμβούλων όπως ρητά αναφέρεται ως προϋπόθεση στην εγκύκλιο Δ4/804/16.12.97 ΥΠ.Ε.Θ.Π..
4.Ειδικά για την παραχώρηση του Θέματος 7 , ο μόνος αρμόδιος φορέας που θα μπορούσε να δώσει έγκριση , είναι το Υπουργείο Παιδείας , σύμφωνα με την Γ1/210/20.2.98 ΥΠ.Ε.Π.Θ εγκύκλιο.
5.Παρότι η εισήγηση αναφέρει τον Νόμο Ν.1566/85 Άρθρο 41 (για παραχωρήσεις Σχολικών Χώρων) , αγνοεί παντελώς την παράγραφο 3 όπου αναφέρεται ρητά ότι «Σε κάθε περίπτωση κατά τη διάρκεια της χρήσης αποκαθίστανται από τον χρήστη οι τυχόν φθορές και ζημίες και καταβάλλονται οι επιπλέον δαπάνες φωτισμού, θέρμανσης και ύδρευσης, ώστε το διδακτήριο να παραδίδεται καθ’ όλα έτοιμο για τη λειτουργία του σχολείου». Χρήματα ουδέποτε πληρώθηκαν.

Πρακτικά πάντως κανένας μαθητής δεν μπορεί να αποκλειστεί από καμία δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε Σχολικό χώρο , και ως εκ ’τούτου  το μόνο που έχετε να κάνετε , είναι να παρουσιαστείτε στο Σχολείο και να συμμετέχει το παιδί σας στην εκδήλωση-δραστηριότητα.
Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής του παιδιού , ζητάτε εγγράφως τον λόγο.
Δεν υποχρεώνεστε να αναφέρετε εσείς για ποιο λόγο (οικονομικό ή κοινωνικό ή άλλο) δεν μπορείτε να πληρώσετε την συνδρομή , απλά ζητάτε εγγράφως την συμμετοχή του παιδιού σας στην δραστηριότητα.
Όποιος σας αρνηθεί την συμμετοχή του παιδιού σας , να σας το υποβάλλει εγγράφως και αυτός.
Αυτόματα πρέπει να προσβληθεί η παραχώρηση για τον εν λόγο Φορέα.

Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση ή πληροφορία , είμαι στην διάθεσή σας.

ΜΠΙΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
bikakism@gmail.com
Γονέας (μαθήτριας 10 ου Δημοτικού Αμαρουσίου)
Εκλεγμένος Εκπρόσωπος 10ου Δημοτικού στην Ένωση Γονέων Αμαρουσίου
Εκλεγμένος Εκπρόσωπος της Ένωση Γονέων Αμαρουσίου στην Δ.Ε.Π.Α.
Πρώην Πρόεδρος Ένωση Γονέων Αμαρουσίου.

Υ.Γ. Για την τελευταία ιδιότητα μου θα ακολουθήσει άλλη ενημέρωση

2 σχόλια:

  1. Δεν κατάλαβα τίποτα. Μια μικρή εισαγωγή δεν θα έβλαπτε. Σε ποιά προγράμματα αναφέρεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο έγγραφο της εισήγησης της ΔΕΠΑ ("εδώ" , υπάρχει υπερσύνδεση και ανοίγει αυτόματα) περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προγράμματα.
      Συνολικά αφορά τα προγράμματα του "Δήμου Αμαρουσίου" ,που γίνονται πλέον από την ιδιωτική Αναπτυξιακή Α.Ε., και λαμβάνουν χώρο στα Δημόσια Σχολεία του Δήμου

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.