Ημερολόγιο

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

30η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών


Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από την περσινή εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων για  την  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας, το οποίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
«Τα τελευταία χρόνια η 30η  Απριλίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως η Παγκόσμια ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών.
Η σωματική τιμωρία είναι μια επιθετική πράξη που επιφέρει πόνο ή βλάβη στο σώμα του παιδιού και η οποία επιβάλλεται ως ποινή για κάποια πράξη  ή για συμπεριφορά του. Με μορφές που ποικίλλουν, από το χαστούκι μέχρι τον ξυλοδαρμό, εισάγει το παιδί στον κόσμο της βίας.
Γι’ αυτό και η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού δεσμεύει τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια κοινωνία πιο φιλική προς τα παιδιά. Τονίζει ότι πρέπει  να ανατραφούν μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, ώστε να προετοιμαστούν πλήρως για να ζήσουν μια ατομική ζωή στην κοινωνία.
Στη Χώρα μας η χρήση βίας ως μέσο σωφρονισμού ή διαπαιδαγώγησης απαγορεύεται  όχι μόνο στον εκπαιδευτικό αλλά και στο γονέα βάσει πρόσφατου άρθρου του Α.Κ. (αρ. 4 ν3500/06). Παρόλα αυτά όμως, σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, οι γονείς σε μεγάλο ποσοστό τους καταφεύγουν  στο μέσο αυτό προκειμένου  να «συνετίσουν» τα παιδιά τους.
Η σωματική τιμωρία παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά έρχεται και σε αντίθεση με  τις σύγχρονες Παιδαγωγικές Επιστήμες. Προσβάλλει την προσωπικότητα του παιδιού, τραυματίζει τον ψυχισμό του, βλάπτει την ψυχική του αλλά και τη σωματική του υγεία, καταρρακώνει την αυτοπεποίθησή του, το εξοικειώνει με τη χρήση βίας. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι δε συνετίζει, αντίθετα δημιουργεί προσωπικότητες είτε παθητικές είτε εκδικητικές που αναπαράγουν βία ως μέσο επιβολής και επίλυσης των διαφορών. Κλονίζει τη σχέση εμπιστοσύνης του παιδιού προς τους ενήλικες και του καλλιεργεί την αίσθηση του φόβου και της ανασφάλειας. Η σωματική τιμωρία έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. Η διαπαιδαγώγηση πρέπει να στηρίζεται στην επικοινωνία, στη συνεργασία, στο διάλογο, στην πειθώ, στο σεβασμό της προσωπικότητας του παιδιού, στην επιβολή των κανόνων και των ορίων με δημοκρατικές και παιδαγωγικές μεθόδους αλλά και στο παράδειγμα. Έτσι θα αποτελέσει τη βάση της Δημοκρατίας.
Γι’ αυτούς τους λόγους έχει αναπτυχθεί μια παγκόσμια κίνηση για την εξάλειψη της βίας από τη ζωή των παιδιών...
...Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητήσουν χρήσιμο υλικό στο Διαδίκτυο (ενδεικτικά αναφέρουμε: http://www.0-18.gr/,  http://somatikitimoria.gr/  , κ.α.)».
Άλλη ενδιαφέρουσα σχετική δημοσίευση είναι το εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης «Η εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά – Ερωτήσεις και απαντήσεις»,  το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε ή διαβάσετε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.